19 februari 2019

Dat is toch heel gewoon

Auteur: Thaïs Vanderheyden
Uitgeverij: Clavis
Illustrator: Thaïs Vanderheyden

Doelgroep: 4+ | Groep: Groep 1 en 2 | Jaar: 2015
| ISBN: 9789044817836

Inhoud

Duizendpoot Miel, de postbode van de Bonte Beuk, brengt pakketjes rond bij alle dieren in de boom. Hij moet overal een geheime brief bezorgen, maar hij is zijn blauwe schoentjes kwijt. Willen de lezers hem helpen zoeken?

De gezinssituatie is bij iedereen anders: alleen een mama, een inwonende oma, een zwarte en een witte ouder, adoptiekinderen, een samengesteld gezin, een kinderloos echtpaar en twee papa’s. Eigenlijk is dat heel gewoon, denkt hij. Bij elk gezin vindt hij één van zijn schoentjes terug. In de brief zit een uitnodiging voor een picknick met een nieuw aangekomen gezin: één papa, één mama en twee kindjes. Ook dat is heel gewoon.

Thema’s

Gezinsvormen, diversiteit.

Soort boek

Het boek met fullcolour platen vertelt een fantasieverhaal met drie rode lijnen. Centraal staan de ontmoetingen met verschillende gezinssituaties, die volgens een vast stramien verlopen en eindigen met ‘dat is toch heel gewoon.’ Daarnaast is er een spanningslijn rond de geheime brief: pas aan het eind van het boek wordt duidelijk wat daarin zit. Het boek is ook een zoekboek: in elke plaat zit een schoentje verstopt. Op de tekeningen is veel te zien, ze geven een (vrij stereotiep doen we dit, Hanny, of laten we het weg?) beeld van de leefwereld van elk gezin.