06 maart 2020

Hoe is het om transgender te zijn?

<< Terug naar het overzicht met kinderboeken

Auteur: Honor Head
Uitgeverij: Corona Ars Scribendi 2019/ Reeks Mijn leven Jouw leven

Doelgroep: 10+ | Groep: 7-8 | Jaar: 2019 | ISBN: 9789463414456 | Vertaling: Minke van Dam (uit het Engels: Understanding Transgender 2017)

Inhoud

Voel je je een meisje, een jongen, allebei of geen van beide? Dit deel van je identiteit noem je gender. Als je gender verschilt van je geboortegeslacht, ben je transgender. Het is belangrijk om als transgender jezelf te zijn, maar dit kan voor verdriet en stress zorgen. Je kunt ervoor kiezen om niets te laten merken of je gaan gedragen naar je voorkeursgeslacht, bijvoorbeeld door naamsverandering en andere kleding (sociale transitie). Je kunt ook lichamelijk in transitie gaan door een operatie (je wordt transseksueel). Vooral in de puberteit kom je voor moeilijke keuzes te staan die verwarrend kunnen zijn voor jezelf en je omgeving. Praat erover en zoek steun bij vrienden, familie, op school en bij professionals.

Thema’s

Transgender, verschil gender-seksuele voorkeur, transitie, jezelf zijn.

Soort boek

Betrokken en helder informatieboekje (32 blz.) voor transgender kinderen/ jongeren en hun omgeving. Veel informatie over feiten, gevoelens en emoties, praktische tips en adviezen om met lastige situaties om te gaan. De korte teksten zijn geordend in kleine hoofdstukken rond een deelonderwerp, de lay-out is kleurrijk. De stijl is direct en beknopt, de toon is positief en inlevend. Vragen in de rubriek ‘Praat erover’ nodigen uit tot een gesprek. Achterin staat een lijst van aanbevolen boeken en websites. Een respectvol boek dat een steun kan zijn voor transgender kinderen/ pubers en hun familie, vrienden en klasgenoten.

Extra

Ook voor leerkrachten transparante/ overzichtelijke info. Een boek om in de klas te hebben.

<< Terug naar het overzicht met kinderboeken