06 maart 2020

Niemand ziet het


Auteur: Dolf Verroen
Uitgeverij: Leopold
Illustrator: Charlotte Dematons

Doelgroep: Kinderboeken | Groep: 7-8 | Jaar: 2019 | ISBN: 9789025878238

Inhoud

Het is 1947, tijd van wederopbouw, schaarste en grote verschillen tussen arm en rijk. Dat zie je terug in de klas van Victor. Zijn vader stimuleert hem om naar het gymnasium te gaan, maar het lukt Victor niet om hard te leren. Hij is homo en denkt dat iedereen het ziet. Hij durft er met niemand over te praten. Als zijn vader vertelt over seks met meisjes zwijgt Victor. Zo gaat zijn geheim voelen als een schande. De druk wordt groter: zoenen met verliefde Thea staat hem tegen. Tenslotte roept hij naar zijn ouders: ‘Maar ik ben homo!’ Zijn moeder: ‘Zo erg is het niet, niemand ziet het tenslotte.’ Zijn vader legt een arm om hem heen: ’Ik ben trots op je.’ Voorlopig valt er niets te vrezen.

Thema’s

Homoseksualiteit, wederopbouw, sociale klassen, schoolkeuze.

Soort boek

Ik-boek, spelend in 1947. In korte hoofdstukken wordt steeds één gebeurtenis verteld uit het eindjaar van Victor op de basisschool. De thema’s komen afwisselend aan de orde. De woordkeus sluit aan bij de taal van 1947 en versterkt het tijdsbeeld. De stijl is strak, de emoties worden sober beschreven. In de klas bij voorkeur als voorleesboek gebruiken.

Extra

Illustraties:
Subtiele zwart-wittekeningen van Victor, alleen of met iemand anders. In de mimiek en de lichaamshouding van Victor zie je hoe hij zich voelt.

Genomineerd voor De Nederlandse Kinderjury 2020.