14 september 2022

2e Roze Woensdag Jong! was weer een groot succes

Tijdens de Vierdaagsefeesten was het op Roze Woensdag gelukkig weer ouderwets gezellig in de stad. Overal waren mensen in roze en regenboogkleurige outfits aan het dansen. En op het Mariënburgplein was er voor de tweede keer een speciaal programma dat zich helemaal richt op jongeren tussen de 12 en 23 jaar: Roze Woensdag Jong! Bibliotheek De Mariënburg en Arthouse LUX organiseerden dit evenement samen met een actieve jongerenredactie. Tussen alle regenboogvlaggen was er van alles te doen en te beleven.

In de bibliotheek was er een programma over boeken. Schrijvers Nadine Swagerman, Valentijn Ringelberg en Marieke Nijkamp werden geïnterviewd over het belang van queer representatie binnen Young Adult boeken. Booktokker Dilayra en boekverkoper Nadine gaven leestips. Naomi Grant droeg voor uit haar boek over queerrolmodellen. En….. Er werd een echte regenboogboekenkast geopend. Samen met Dito is er een collectie samengesteld, die vanaf nu altijd beschikbaar is in de bieb in het centrum. Deze boeken staan in een knalroze kast met een mooie regenboog erachter. Het is een van de vrolijkste hoeken van de bibliotheek.

Maar je kon nog veel meer doen. Bij LUX kon je naar de film. Er waren blokken met korte films en Anne+ werd gedraaid. Regisseur Valerie en acteur Ayla waren aanwezig voor een meet & greet. Creatieve mensen konden bij de Heartstopper-tekenworkshop door Emma Ringelding hun hart op halen. Je kon spellen spelen. De Drag Queen Memory XL was lekker vrijblijvend. Het Terra Nova bordspel was juist weer heel inhoudelijk, omdat je samen met anderen je ideale samenleving moest vormen.

Natuurlijk kon er ook geshopt worden. Want er zijn zoveel leuke regenboog goodies dat je er bijna hebberig van wordt. Het programma werd afgesloten met een spectaculaire show waarin de drags van de toekomst lieten zien wat zij in hun mars hebben. Dat is veel. Heel veel! Wij zijn klaar voor die toekomst. Een ding is zeker, volgend jaar is er weer een editie van Roze Woensdag Jong! Want het geluk was van de gezichten van de bezoekers af te lezen. Een betere reden om een evenement te organiseren is er niet.

Foto's: Marcel Krijgsman
Foto’s: Marcel Krijgsman