07 juni 2022

Over de grens op zoek naar sociale acceptatie en veiligheid voor LHBTIQ+ jongeren

Chasing Rainbows is de toepasselijke naam van het Europese project dat Stichting LUX gestart is. Het is een samenwerking tussen verschillende landen om een platform te ontwikkelen voor en door Europese LHBTIQ+ jongeren en GSA’s (Gender & Sexuality Alliances). De aftrap vindt plaats bij GAZE International LGBTQ+ Film Festival in Cork in Ierland.

Esther Fluijt (filmdocent bij LUX) en haar partner Carmen Zock trekken deze zomer vier maanden door tien Europese landen langs culturele en educatieve instellingen om samen de grenzen af te breken. Het doel? Het creëren van een platform waarin film een centrale plek inneemt en LHBTIQ+ jongeren elkaar kunnen vinden. In 2024 zal het platform staan.

LHBTIQ+ jongeren ervaren nog altijd veel negatieve reacties en geweld
De vrijheid om te zijn wie je wil zijn en lief te hebben wie je wil lief hebben, is helaas vaak nog een gevecht. Op de middelbare school ligt het percentage LHBTIQ+ leerlingen tot wel vier keer hoger dan heteroseksuele leerlingen die te maken krijgen met pesterijen door leeftijdsgenoten. LHBTIQ+ jongeren in Nederland en de rest van Europa hebben dagelijks te maken met onevenredig veel onveiligheid en geweld. “Daar moeten we wat aan doen.” zegt Esther. “Film is een ongelofelijk krachtig middel: je krijgt voor even een inkijkje in iemands wereld, daarna is oordelen ineens niet zo gemakkelijk meer.”

Een filmplatform voor verbinding
Het platform Chasing Rainbows zal bestaan uit een database van Europese korte films en documentaires die aansluiten bij het thema ‘Jong en LHBTIQ+’. Bij de films ontwikkelt het platform lesmateriaal zodat docenten en filmeducatiemedewerkers gesprekken kunnen starten in de klas, op school en in het filmtheater. Ook coachen filmdocenten GSA’s in het maken van hun eigen beeldverhaal over (gender)identiteit. Zo kunnen jongeren hun eigen creativiteit en verhaal kwijt én inspireren en informeren ze leeftijdgenoten over de grens.

“Er leven zoveel mooie en bijzondere verhalen bij mensen. Daarom is de motor ook het ideale voertuig om deze reis te maken en op onderzoek uit te gaan. De muren zijn letterlijk verdwenen. Mensen spreken je heel gemakkelijk aan, zeker als vrouw op de motor. Door de spontaniteit en openheid heb je de meest bijzondere gesprekken, ook over het onderwerp LHBTIQ+. Ieder verhaal mag er zijn en is waardevol om te delen. Deze essentie hopen we ook in het platform over te brengen.”

De eerste stop voor deze moderne motorrijdende verhalenverzamelaars is Ierland. Daar gaan ze in gesprek met GAZE International LGBTQ+ Film Festival in Cork. Tijdens hun reis vloggen ze, delen ze bijzondere verhalen en laten ze de plekken zien waar ze in gesprek gaan met de lokale LHBTIQ+ community en partners.

Volg Esther en Carmen via hun Instagram kanaal @chasing_rainbows_lux.