08 april 2022

Wouter Marinissen in gesprek met Hanny Ebbers over Allemaal mee

Voormalig leerkracht Hanny Ebbers uit Nijmegen schreef pasgeleden het prachtige kinderboek Allemaal mee. Esther van Casteren maakte de vrolijke tekeningen. Wouter Marinissen van de bieb ging in gesprek met Hanny over haar nieuwe boek.

Over het boek
Allemaal mee bestaat uit 15 korte (voorlees-)verhalen over de tweeling Roos en Jesse en hun zusje Mijke. Samen zitten zij vol goede ideeën. Zo maken ze van de rode auto van hun mama Eva een lieveheersbeestje en kopen ze stiekem ijsjes.

Op welke manier is dit boek verbonden met het thema ‘seksuele en genderdiversiteit’?

“In het boek hebben de kinderen twee moeders Eva en Suzie en een vader Jaap. Dat is in het boek een gegeven en komt terloops aan de orde. Dit heb ik bewust zo gedaan, omdat ik wil laten zien dat zo’n gezinssamenstelling geen uitzondering is.”

Waarom wilde je dit boek schrijven?

“De wens om dit boek te schrijven is ontstaan uit de periode toen ik nog leerkracht was. Toen maakte ik kennis met boeken die gaan over gender en seksuele diversiteit. Ik vind het belangrijk dat dit soort thema’s belicht worden. En boeken zijn hier een mooie manier voor.”

Waarom heb je gekozen voor deze vorm van korte (voorlees-)verhalen?

“Ik wilde dat de kinderen die deze verhalen lezen of daaruit voorgelezen worden een band zouden opbouwen met de kinderen en het gezin. Doordat het boek uit verschillende verhalen bestaat, leert het kind de familie op verschillende grappige manieren kennen.”

Hoe is het boek tot nu toe ontvangen?

“Het boek is heel positief ontvangen, zowel door leerkrachten als door ouders, die de verhalen aan kinderen hebben voorgelezen. Dit vind ik heel fijn!”

Wouter Marinissen over het boek Allemaal mee:

Je kunt aan het boek merken dat de verhalen met veel liefde tot stand zijn gekomen. De verhalen spreken tot de verbeelding en bevatten veel humor. Echt een aanrader om voor te lezen (vanaf 4 jaar), maar ook om zelf te lezen (vanaf 7 jaar)!

Bezoek vooral ook Hanny’s website (www.hannyebbers.com). Daar vind je recepten, een lesbrief, leuke kleurplaten en een memoryspel van tekeningen uit het boek. Ook kun je daar het boek Allemaal mee bestellen.